Creatieve Kindercoaching
Creatieve kindercoaching
Wat doe ik als kindercoach?
Als kindercoach begeleid ik kinderen bij gedrags- of leerproblemen in samenwerking met de ouders / verzorgenden. Gedragsproblematiek kan zich bijvoorbeeld uiten als hyperactief, hoogsensitief, agressief, angstig of teruggetrokken gedrag. Een kind kan bijvoorbeeld heel verdrietig zijn, last hebben van piekergedachten, onbegrepen hoofd-/buikpijn, onzekerheid, perfectionisme, verlegenheid of slaapproblemen. Er kunnen in het gezin verschillende redenen aan gedrag ten grondslag liggen zoals: een scheiding of het overlijden van een dierbare. Kinderen die leerproblematiek hebben kunnen zoveel spanning in hun leven en lijf ervaren dat dit zijn weerslag heeft op hun schoolprestaties / concentratie bij andere bezigheden. Ook kan het zijn dat het kind op sociaal vlak problemen ervaart (bijvoorbeeld doordat hij/zij wordt gepest of pest zelf andere kinderen). Als kindercoach kan ik ouders ondersteunen hoe zij kunnen omgaan met leer- en/of gedragsproblemen bij hun kind en kan ik het kind handvatten geven om hier zelf mee om te gaan.
Voor het kind ben ik als kindercoach een luisterend oor. Ik maak een behandelplan, gericht op de hulpvraag van het kind en/of de ouders. In overleg kan de school van het kind hierbij worden betrokken. Als kindercoach geef ik het kind persoonlijke aandacht en stel ik samen met het kind en de ouders een persoonlijk doel. Als kindercoach geef ik kortdurende, praktische en laagdrempelige hulp. Ik werk gemiddeld 6-8 sessies met een kind, verspreid over 3 maanden. Het traject start met een intakegesprek waarbij de hulpvraag en de kwaliteiten van het kind in beeld worden gebracht en eindigt met een evaluatiegesprek. In het evaluatiegesprek wordt samen met het kind gekeken naar de leer-, ontdek en groeimomenten.
Hoe zet ik creatieve opdrachten in als kindercoach?
Door middel van creatieve opdrachten en reflecties kunnen persoonlijke doelen worden verwezenlijkt. Tijdens de creatieve opdrachten is het kind actief en fysiek bezig. Hierdoor kunnen gevoelens en de eigen identiteit in kaart worden gebracht, worden besproken en kunnen problemen worden losgelaten. Juist in beeldend werk van kinderen zit veel symboliek waarmee kinderen onbewust iets vertellen aan de buitenwereld. Creatieve opdrachten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit: tekenen, schilderen, boetseren. Hiervoor kunnen diverse materialen worden ingezet. Daarnaast kunnen bewegings- en lichaamsgerichte oefeningen worden ingezet. Rolspelen kunnen ook ondersteunend zijn in het coachingstraject. Voor jongere kinderen kan hierbij gebruik worden gemaakt van vingerpoppetjes, handpoppen of systeempoppen / familiepoppen. Kinderen praten vaak makkelijker indirect tegen een knuffel. Ik kan tevens gebruik maken van (kaart)spelen om de kwaliteiten van het kind, emoties/gevoelens in kaart te brengen of positieve gedachten te stimuleren. Prentenboeken of een werkboek kunnen hierbij ook ondersteunend zijn.
Werkboekentips:
- Ik ben top werkboek
- Ik heb voelsprieten werkboek
- Mijn ouders gaan scheiden werkboek
Kaartentips:
- Kindercoachingkaarten (Helen Purperhart)
- Lekker in je vel spel
- Eigenwijsjes
- Het sociale vaardigheden spel – De coole kikker
- Kinderkwaliteitenspel
- Vertellis
- Schatgravers
Bordspel tip:
- Opgekikkerd
Wat is de rol van een kindercoach?
Tijdens het coachen stimuleert ik het kind om op een positieve manier naar het leven te kijken, evenwichtiger te worden en meer in contact te komen met zichzelf en anderen. Er is er veel aandacht voor wat het kind al kan en wat er al wel goed gaat. Zo kan het kind zijn eigen kwaliteiten (her-)ontdekken waardoor het met meer zelfvertrouwen in het leven kan gaan staan. Als kindercoach ga ik uit van de kwaliteiten van het kind en deze bekrachtig en stimuleer ik. Ik geef het kind de ruimte om zelf oplossingen te vinden voor dingen waar hij/zij tegenaan loopt. Op die manier kan het kind ook zelfvertrouwen ontwikkelen en leren vertrouwen op zijn/haar intuïtie.